Codzienność bez glutenu – czy gluten jest faktycznie złośliwy?
Niekiedy skorzystanie z rad dietetyka to bardzo dobre rozwiązanie. Dlaczego? Ponieważ na świecie pojawia się wiele mitów, jakie dotyczą jedzenia. Chociażby mit dotyczący glutenu. Dużo osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Owszem, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Towary mleczne też są szkodliwe dla alergików. Wobec tego przed metamorfozami żywieniowymi należy zwrócić się po wskazówkę do dietetyka, który zaleca różne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dziedzinie odchudzania, bowiem nie chcą się potwierdzać że mają dowolny problem. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że błyskawicznie uzyskamy ładną i szczupłą postawę. Tymczasem prawda bywa kompletnie inna oraz cyklicznie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub po prostu nie posiadamy siły na to, żeby wykorzystywać ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest stosowanie kilku typów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych nawyków żywieniowych. Dlaczego? Bo organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że słuszna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie daje mu się kalorii w takiej liczbie jakby potrzebował i zaczyna się bronić kiedy wyłącznie jest ich mniej. jedzenie wolne od glutenu Ta ochrona skutkuje znacznym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w ciele, zwłaszcza, jeżeli znienacka zjemy nazbyt dużo. To bazowy błąd odchudzających się, prawidłowiej więc rozpocząć jedną długotrwałą dietę jednak nie zmieniać jej.
Zobacz filmik